Uniikki Lintu-ukko -riipus

LINTU-UKKO -RIIPUS

Shamaanirumpumainen Lintu-ukko -riipus laskeutuu sydämen taajuudelle; sen muinaismuistissa sykkii yhteys luontoon. Luonto rytmeineen opastaa kauniisti olemisen ytimeen. Uniikkia Lintu-ukko -riipusta on saatavana ainoastaan hyvin pieni erä.

Lintu-ukko -riipus on yhtä herkkä kuin luonnon ekosysteemi; se ei kestä kovin kovaa käsittelyä. Riipus kannattaa ottaa pois suihkuun tai uimaan mentäessä.

Riipuksen puukiekko on vuorimäntyä: puu on pinnoitettu likaa ja vettä hylkivällä laadukkaalla Renaissance-vahalla. Riipuksen helmi on savea, joka on myös vahattu ja sen jälkeen vielä lakattu.

Jokaisen riipuksen takana lukee: ”When the heart is full of little birds, there is no space for anger or bitterness”, eli ”Kun sydän on täynnä pikkulintuja, ei jää tilaa vihalle eikä katkeruudelle.”

Alla on suora painike verkkokauppaani, jos haluat hankkia tämän niin herkkyyttä kuin voimaakin virtaavan riipuksen itsellesi tai lahjaksi.

RIIPUKSEEN KÄYTETYSTÄ VUORIMÄNNYSTÄ

Lintu-ukko -riipuksen kiekko on vuorimäntyä; puu, jonka vanhempani istuttivat syntymälleni. Vuonna 2011 talvimyrsky katkaisi puusta ison oksan, josta isäni sahasi puukiekkoja käyttööni. Vuorimänty on minun puuni, vaikka totuushan on se, että puu kuuluu puulle itselleen ja samalla se on monenlaisten olentojen, kuten puun haltioiden koti. Kanssani lähes samanikäinen vuorimänty on edelleen elossa.

Minä ja vuorimänty, 2018.

RIIPUKSEEN KÄYTETYSTÄ SAVESTA

Riipuksen käsin tehty savihelmi on lähtöisin Tulipuuvaltakunnan kivipuutarhasta, joka on myös Lintu-ukon synnyinmaa. Valokuvasin lähemmäs vuoden savesta muovaamaani Lintu-ukkoa eri sääolosuhteissa: hahmon tarinaan pääset tutustumaan tarkemmin täältä. Lintu-ukko ja ylipäätään linnut ovat innoittaneet riipuksen kuvan toteutuksessa.

RIIPUKSEN TAKATEKSTISTÄ

Jokaisen riipuksen takana lukee: ”When the heart is full of little birds, there is no space for anger or bitterness”, eli ”Kun sydän on täynnä pikkulintuja, ei jää tilaa vihalle eikä katkeruudelle.” Kun katson menneisyyteen, voin nähdä lintujen olleen monella tapaa elämässäni läsnä. Minulle ne kuvastavat olemisen ja ilmaisun vapautta – sydämen vapaata lentoa! Kun ihminen antautuu läsnäololle, vertauskuvallisesti hänen sydämensä on täynnä pikkulintuja, jotka vastaanottavat todellisuuden sellaisena kuin se on – tällöin ei jää tilaa vihalle eikä katkeruudelle. Pikkulinnut voi nähdä rajattomana rakkautena.

Minä ja pääskynen, 1990-luvun alku.

RIIPUKSEN TARKEMMAT TIEDOT

TEKIJÄ: Iida Ojanperä / BirdWay

MATERIAALIT JA TEKINIIKKA:
Puukiekko: Kaskisten vuorimänty + piirros polttokynällä + Renaissance-vaha
Helmi: Tulipuuvaltakunnan savi + Renaissance-vaha + lakka
Nauha: Päällystetty tummanruskea puuvillanyöri

VALMISTUSVUOSI: 2023

KOKO: halkaisija n. 5,5 – 6 cm

KIITOKSET

Kiitos puolisolleni Jounille avusta tässä omalla temmollaan (tenhollaan) kulkeneessa taideprojektissa. Kiitos vanhemmilleni siitä, että istuttivat vuorimännyn, joka on koko riipuksen olemassaolon alku. Kiitos luonnolle ja sen tuomille jokapäiväisille ihmeille, kuten Tulipuuvaltakunnassa vieraileville eläimille – – saukosta kettuun ja peurasta maakotkaan.

MUUTA

Mikä on Tulipuuvaltakunta? Se on paikka, missä on BirdWayn päämaja.