PIMEYDEN TUOMASTA VALOSTA

Yön syvimpänä hetkenä tähdet tulevat lähemmäksi – –
Näin alkaa runo, jonka kirjoitin vuosia sitten. Tähtitaivaan alla voi kokea olevansa lähempänä äärettömiin laajenevaa universumia. Katsot tuonne, nähdäksesi olevasi täällä, ja samanaikaisesti olet täällä ja tuolla. Tähtitaivaan suurenmoisuus havahduttaa ymmärtämään, kuinka olet osa suurempaa kokonaisuutta. Samaan aikaan kun tähtitaivas herkistää sinut tuntemaan yhteenkuuluvuutta koko luomakuntaan, se tuo sinut lähemmäs omaa sisäistä avaruuttasi.

Se mikä on tuolla, on myös täällä. Sinä ja avaruus olette yhtä. Ulkoisesti. Sisäisesti. Kaikista suunnista katsottuna. Sisäistä avaruutta voi kutsua kaikkien luovien ideoiden alkulähteeksi, synnyinkodiksi. Se on hiljaisuus, joka on ydinolemuksesi perusta. Se on piste, josta laajenee sydämen sykkeen tavoin loputtomat valinnan mahdollisuudet elää juuri sellaista elämää, mistä olet ehkä joskus heittänyt toiveen ilmaan tähdenlennon nähtyäsi. Sinä olet se lentävä tähti. Sinä teet toiveista totta, kun päätät niin.

Yön pimeys ei odota mitään. Se ei ole yhtä vaativa kuin päivänvalo. Päivät täyttyvät askareista. Päivisin ei välttämättä jää tilaa hiljentymiselle tai hiljaisuudelle. Siellä missä tähdet näkyvät, sieltä löytyy suurella todennäköisyydellä myös hiljaisuus. Yötaivas auttaa hiljentymään. Yötaivaan hiljaisuudessa voit kuulla sydämesi lyönnit.

Nykymaailmassa ei ole itsestään selvää, että meistä jokainen pääsisi kokemaan tähtitaivaan ja sen suoman hiljaisuuden. Milloin viimeksi olet katsellut taivaan tähtikarttaa? Oletko koskaan saanut nauttia Linnunradan kauneudesta? Milloin viimeksi näit täysikuun? Onko sinulla mahdollisuus päästä kokemaan yön luonnollista kirkkautta? Valosaasteen myötä tähtien tarkkailu käy yhä harvinaisemmaksi. Taajamien valosaaste vetää verhon sinun ja pimeyden välille. Tähdet jäävät huomaamatta. Hiljentymisellekään ei valitettavasti jää tilaa, ainakaan suurkaupungeissa. Hiljaisuus laimenee kaupungin huminaan, jopa öisin. Huminaan tottuu niin, ettei sitä enää kuule. Siihen voi jopa tottua niin hyvin, että erehtyy luulemaan sitä hiljaisuudeksi.

Todellista hiljaisuutta voi olla toisinaan vaikea kohdata. Tarkoitan sitä, että vaikka pääsisi hiljaiseen paikkaan, voi olla vaikea sietää hiljaisuutta. Ainakin aluksi se voi tuntua haastavalta. Vastustus nousee. Voit haluta paeta tekemään jotain, ihan mitä vaan, kunhan ei tarvitse olla hiljaa hiljaisuudessa. Hiljaisuus nostaa esiin kaiken sen, mitä ihminen on itseltään vaimentanut. Juuri sen kaiken, yleensä käsittelemättömän negatiivisuuden, on noustavakin pintaan puhdistuakseen. Hiljaisuuden hyväily pehmentää synkimmätkin ajatuskarikot. Pysähtyminen, antautuminen olemiselle, saa sisäisen hiljaisuutesi yhtymään ympäristön hiljaisuuteen. Syntyy harmonia. Syntyy olemisen ilo. Uudet luovat ideat alkavat heräillä – ne lähtevät liikkeelle. Luovat ideat muuttuvat luoviksi ajatuksiksi, jotka puolestaan hakevat muotonsa luovana tekemisenä. Paluu tekemiseen ei kuitenkaan ole millään tasolla samanlaista kuin ennen hiljentymistä. Nyt tekeminen on selkeää. Se on suorastaan kirkasta, sillä luot suoraan hiljaisuudestasi. Luot suoraan lähteestäsi. Ja kaiken lisäksi voit havahtua siihen, että aidosti rakastat sitä, mitä luot.

Pimeydessä ei ole mitään pelättävää. Pelko vääristää ajatuksia pimeydestä, ei itse pimeys. Jos haluaa kokea luonnollista kirkkautta, ihmisen on ensin järjestettävä itsensä pimeyteen. Kun silmä tottuu yöhön, pimeys ei olekaan enää niin pimeää, saati pelottavaa. Se muuttuu hämäräksi, jossa voi havaita monenlaista kauneutta, ei kauheutta.

Pimeydessä pieninkin valopiste vahvistuu: tähdet loistavat sitä voimakkaammin mitä tummemmaksi taivas syvenee. Joskus voit jopa yllättyä yön kirkkaudesta. Oletko koskaan kävellyt yössä kuu ainoana valonlähteenäsi? Minä olen. Olen nähnyt miten kuu maalaa talvisen tien valollaan niin, että voisi kuvitella katuvalojen helminauhan kulkevan pitkin tien vierustaa. Taianomaisen tuosta ilmiöstä tekee se, että kuunvalo tuntui osuvan ainoastaan tiehen eikä mihinkään muualle. Kuun on täytynyt olla juuri oikeassa kulmassa suhteessa tiehen.

Tunnen suurta kiitollisuutta pimeyden tarjoamasta äärettömästä kauneudesta: pimeys tuo meidät aina lähemmäs valoa ja valo nostaa esiin sen, mikä on unohtunut tai unohdettu pimeyteen.

Yön syvimpänä hetkenä

Yön syvimpänä hetkenä tähdet tulevat lähemmäksi – –
käsivartemme yhteen kietoen,

niin kuin vuori laskeutuu järven tyyneyteen

Alta löydät mustepiirroksiani, joita pimeän tuoma valo on tavalla tai toisella inspiroinut. Jos kaipaat lisätietoja teoksista tai olet kiinnostunut ostamaan jonkun myynnissä olevista mustepiiroksista, ota yhteyttä.

TÄHTI TÄHTEÄ VASTEN – A STAR AGAINST A STAR

Tähti tähteä vasten – A Star Against A Star on myynnissä Turun Taidelainaamossa.

AIKOJEN ALUSSA – BEFORE TIME

Nimi: Aikojen alussa – Before Time
Tekniikka: muste paperille, paspa + tummanruskea kehys
Mitat: 48,3 x 34,5 cm (ulkomitta) & 33,5 x 20 cm (sisämitta)
Vuosi: 2014
Hinta: ei myytävänä

FLOWERS – FLOW OVER LOVERS

Nimi: Flowers – Flow Over Lovers
Tekniikka: muste & lyöntimetalli paperille, paspa + tummanruskea kehys
Mitat: 48,3 x 34,5 cm (ulkomitta) & 34,5 x 21 cm (sisämitta)
Vuosi: 2015
Hinta: 555 e

TRAVEL IN VENUS

Nimi: Travel in Venus
Tekniikka: muste paperille, paspa +hopeinen kehys
Mitat: 46,3 x 55,8 cm (ulkomitta) & 28 x 37,5 cm (sisämitta)
Vuosi: 2015
Hinta: 700 e

AAMUTÄHTI – THE MORNING STAR

Nimi: Aamutähti – The Morning Star
Tekniikka: muste paperille, paspa + tummanruskea kehys
Mitat: 48,3 x 34,5 cm (ulkomitta) & 34,5 x 21 cm (sisämitta)
Vuosi: 2014
Hinta: yksityiskokoelmissa

IHANA ANTAUTUMINEN – SWEET SURRENDER

Nimi: Ihana antautuminen – Sweet Surrender
Tekniikka: muste paperille, paspa + hopeinen kehys
Mitat: 34 x 27,5 cm (ulkomitta)
Vuosi: 2021
Hinta: yksityiskokoelmissa

TÄYDENKUUNPOLKU – PATH OF THE FULL MOON

Täydenkuunpolku – Path of The Full Moon on myynnissä Taikossa.