Haltioitumista metsän äärellä 2.-31.12.2022

NÄYTTELYN TAUSTAA

Tämä näyttely on kunnianosoitus metsien ja niissä elävien olentojen olemassaololle. Metsät ovat täynnä loputonta kauneutta, iloa ja voimaa. Puiden äärelle pysähtyessä on mahdollisuus tuntea
niistä huokuva myötätunto, tuo sama myötätunto elää myös meissä. Maailmankaikkeudessa kaikki on hienovaraisesti yhteydessä toinen toisiinsa kuin ilmassa valoa vasten välkehtivä seitti:
se mitä tapahtuu metsille, se tapahtuu myös meille.

Me olemme metsä.

Tämän tiedostaen kulkekaamme metsäpolkuja – –

rakastavin,
rauhallisin,
kunnioittavin,
ja kiitollisin

askelin.

Haltioitumista metsän äärellä oli nähtävillä syksyllä 2021 Turun pääkirjaston Saagassa: tuolloin esiin nousivat haltiahahmoni. Marttilan kirjaston näyttelyssä haltiahahmojen rinnalle on tuotu myös
mustepiirroksia ja runoutta, mitkä yhtä lailla sävyttyvät metsien hengestä.

TIETOA NÄYTTELYN HALTIAHAHMOISTA

Kääpäkuningatar – The Queen of Fungus

Kääpäkuningatar saapuu paikalle aina silloin, kun puun aika on täytetty tässä maailmassa. Hänet saattaa löytää istumasta syvässä hiljaisuudessa, varsinkin vanhoista aarniometsistä.
Hänellä on kyky lähettää viestejä kaikkialle leviävän sienirihmastonsa avulla; sitä voisi jopa kutsua yhdeksi maailman vanhimmista ”nettiverkoista”.

Naava (Usnea) & Seven Heaven (Seitsemäs Taivas)

Nämä kaksi haltiaolentoa ovat metsien suojelijoita. Naavan voi löytää sieltä, missä metsä voi hyvin ja ilma on puhdasta. Naavan seurassa kulkee usein 77 mm pitkä Seven Heaven, joka huolehtii metsän pienen pienistä yksityiskohdista, joilla on kuitenkin suuren suuri merkitys koko luonnon harmonian kannalta. Naavan tunnistat suippokorvista sekä pitkästä parrasta ja hiuksista, mutta missä
luuraakaan pikkuruinen Seven Heaven?

Luonto, erityisesti metsien muotokieli ja rauha, on auttanut minua loihtimaan esiin nämä haltiaolennot, jotka ovat syntyneet vuosina 2014-2020. Luominen ei koskaan tapahdu täysin yksin: apuna on aina joukko näkyviä ja näkymättömiä apureita. Nämä haltiaolennot kantavat itsessään useiden ihmisten hyväntahtoisuutta erilaisten materiaalilahjoitusten muodossa. Jokainen olento on uniikki, en koskaan tee kahta samanlaista.

Huom! Kävijöillä on mahdollisuus osallistua tähän metsäaiheiseen näyttelyyn. Pääset lukemaan asiasta lisää paikan päällä.